Het kopen van een nieuwbouw woning is iets anders dan het kopen van een bestaande woning. Hierbij betaal je geen overdrachtsbelasting, maar BTW. Meestal zit dit bedrag al in de koopsom. Soms moet je bouwrente betalen, dit is afhankelijk van het moment dat de bouw begint en is vastgelegd in de koopovereenkomst. Je tekent 2 overeenkomsten:

 

  1. koopovereenkomst: hierin wordt de koop van de grond vastgelegd
  2. aannemingsovereenkomst: hierin wordt de koop van de woning vastgelegd. De bouw gaat in fases en je betaalt ook in fases.

De hypotheekaanvraag gaat op dezelfde manier als bij een bestaande woning. De uitbetaling van het geld gaat echter niet ineens, zoals bij een bestaande woning, maar wordt in delen uitbetaald door de bank. De bank houdt het geld in een bouwdepot en betaalt als je een nota hebt. Vaak kan je dit zelf doen met internetbankieren. De eerste betaling is van de grond en gebeurt meestal bij de notaris. Alle andere betalingen worden gedaan aan de aannemer. Als je uit eigen middelen hebt betaald, kan dit geld ook naar je eigen rekening worden overgemaakt.